Analiza wyników badań histopatologicznych materiału uzyskanego podczas drenażu torbieli narządów jamy brzusznej - Chorąży, Marek; Nasiek-Palka, Anna; Wiąk, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Autorzy w latach 1997–2003 wykonali 555 drenaży przezskórnych torbieli trzustki, nerek i wątroby pod kontrolą USG, każdorazowo pobierając w trakcie zabiegu wycinki do badania histopatologicznego. Chorobę nowotworową stwierdzono u 56 (10,09%) chorych. Nie wykazano zależności występowania nowotworu, bez względu na jego lokalizację, od wieku chorego. W torbielach trzustki statystycznie więcej było rozpoznań nowotworów u kobiet niż u mężczyzn. W przypadku nerek i wątroby nie stwierdzono znamienności statystycznej w zależności od płci. Z pracy wynika, że każda zmiana torbielowata powinna wzbudzać czujność onkologiczną i przynajmniej raz, a w przypadkach budzących wątpliwości kilka razy, powinna być drenowana i badana histopatologicznie oraz okresowo kontrolowana w doświadczonym w tego typu zabiegach ośrodku.