Epidemiologia chorób układu krążenia u chorych na cukrzycę - Janeczko, Danuta (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Zwiększona chorobowość z powodu cukrzycy, głównie typu 2, prowadzi do wzrostu częstości chorób układu krążenia, przede wszystkim etiologii miażdżycowej. Hiperglikemia zwiększa ryzyko tych chorób, ale nie zaobserwowano liniowej zależności pomiędzy stopniem hiperglikemii i częstością występowania chorób układu krążenia. Co więcej, choroby te stwierdzane są już w stanie przedcukrzycowym i w czasie rozpoznania cukrzycy typu 2. W wyjaśnieniu tego zjawiska brane są pod uwagę: zespół metaboliczny, hiperglikemia poposiłkowa i inne czynniki, ale i one nie tłumaczą tego, jak się wydaje, paradoksu.