Badanie PET/CT w kompleksowej ocenie pacjentki po leczeniu raka piersi – opis przypadku - Ziółkowska, Lidia; Łożyńska-Podhrebelna, Diana; Zarzycka, Małgorzata; Małkowski, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) z tomografią komputerową (CT), wykonanej przy użyciu (18F)-fluorodeoksyglukozy (FDG) znajduje coraz szersze zastosowanie w rozpoznawaniu, monitorowaniu i leczeniu raka piersi. Wykorzystanie badania PET/CT poprawia skuteczność rozpoznawania wznowy, przerzutów do kości i odległych narządów wewnętrznych. U części chorych obraz patologiczny PET/CT wyprzedza obecność zmian, które w konwencjonalnych badaniach diagnostycznych opisywane są znacznie później. W pracy przedstawiono przypadek 50-letniej kobiety z rozpoznanym rakiem piersi, po leczeniu operacyjnym oraz uzupełniającej chemio- i radioterapii. Z powodu podejrzenia wznowy miejscowej w bliźnie pooperacyjnej (w 18 mies. po zakończonej radioterapii) i braku komórek nowotworowych w badaniu cytologicznym wykonano PET/CT. Badanie wykazało wznowę w bliźnie pooperacyjnej oraz cechy rozsiewu do kości i wątroby, pomimo ujemnych oznaczeń markera nowotworowego. Wykonane dodatkowo badania TK i scyntygrafii potwierdziły jedynie obecność zmian przerzutowych w kręgu S1 oraz w VI żebrze po stronie lewej. Dzięki badaniu PET/CT zastosowano niezwłocznie paliatywną radioterapię i leczenie chemiczne. Wykonana po 5 mies. kontrolna PET/CT wykazał jedynie częściową odpowiedź na zastosowane leczenie. Ze względu na wynik badania i wzrost markera CA 15-3 włączono dwa kolejne rzuty chemioterapii. Wykonana po zakończonym leczeniu chemicznym scyntygrafia kości wykazała progresję zmian przerzutowych, pacjentkę skierowano na leczenie radioizotopowe. Przedstawiony przypadek potwierdza przydatność badania PET/CT w kompleksowej ocenie pacjentki z rozpoznanym rakiem piersi. Zastosowanie badania PET/CT stanowi cenne ogniwo szybkiej diagnostyki nawrotu i rozsiewu w chorobie nowotworowej oraz ukierunkowuje sposoby optymalnego leczenia przeciwnowotworowego.