Leki cytostatyczne i ich kancerogenność – problem zagrożenia zawodowego personelu medycznego - Dąbrowski, Tomasz; Dąbrowska, Ewa Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wiele leków cytostatycznych wykazuje działanie mutagenne, teratogenne oraz kancerogenne. Dla leków tych niemożliwe jest określenie bezpiecznego poziomu ekspozycji. Stanowi to ryzyko dla personelu medycznego zajmującego się przygotowywaniem i dystrybucją cytostatyków oraz opieką nad chorymi poddawanymi chemioterapii. Istnieje niewiele doniesień literaturowych dotyczących ryzyka wystąpienia nowotworów u osób zawodowo narażonych na kontakt z cytostatykami. W pracy zebrano powyższe doniesienia, zestawiając dane pod względem potencjału kancerogennego poszczególnych leków cytostatycznych i ich wpływu na ryzyko wystąpienia nowotworów u różnych grup zawodowych personelu medycznego.