Hiperglikemia poposiłkowa a makroangiopatia - Karnafel, Waldemar (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Podczas wielu lat badań większość diabetologów doszła do wniosku, że hiperglikemia odgrywa bardzo istotną rolę w powstawaniu przewlekłych powikłań cukrzycy. W ciągu ostatnich lat stwierdzono, że hiperglikemia poposiłkowa ma większy wpływ na rozwój powikłań sercowo-naczyniowych aniżeli hiperglikemia na czczo.