EKG u pacjenta z cukrzycą – na co zwracać uwagę? - Baranowski, Rafał (Kardiologia na co Dzień, 2007)
W pracy omówiono rolę badania EKG u pacjentów z cukrzycą. To proste badanie dodatkowe jest wykonywane u większości chorych z tej grupy. Znaczna część zapisów EKG u osób cierpiących na cukrzycę jest nieprawidłowa. Autor omawia najczęściej rejestrowane zmiany w EKG, jakie są obserwowane podczas badania pacjentów z cukrzycą.