Gruczolakorak najądrza u dorosłego – opis przypadku - Paluchowska, Beata; Madej, Grzegorz; Wiechno, Paweł; Marczyński, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Złośliwe nowotwory najądrza występują bardzo rzadko. Dotychczas opisano 24 przypadki gruczolakoraka najądrza. Niniejsza praca jest prezentacją przypadku pacjenta z gruczolakorakiem najądrza z przerzutami do węzłów chłonnych zaotrzewnowych. Dokonano także przeglądu dostępnego w bazie MEDLINE piśmiennictwa.