Krwawe przekręty - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Kto zarobi na frakcjonowaniu osocza, którego przerób w Polsce wart jest ok. 100 mln zł? Na warszawskich salonach mówi się, że przetarg jest już rozstrzygnięty i Ryszard Krauze, kontrolujący Bioton, może spać spokojnie. Niespokojni są natomiast pacjenci ze skazą krwotoczną, bo obawiają się, że inwestycja jednego z najbogatszych Polaków w Laboratorium Frakcjonowania Osocza może o wiele lat opóźnić wprowadzenie w naszym kraju nowoczesnych terapii opartych na czynnikach rekombinowanych.