Młotkiem w tomograf - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Stanisław Lem powiedział w jednym z wywiadów, że Polacy mają świadomość techniczną żywcem przeniesioną z czasów rewolucji przemysłowej XIX wieku. Tymczasem co najmniej 20 lat temu rozpoczęła się era postindustrialna, a nowa rewolucja –informatyczna objęła także medycynę. I mimo że szefowie placówek służby zdrowia mają do czynienia z najbardziej zaawansowanymi technologicznie urządzeniami, nadal do ich naprawy i konserwacji wzywają kowala.