Pochopne decyzje - Trojnacka, Mirosława (Menedżer Zdrowia, 2007)
Outsourcing nie jest jedynym sposobem na obniżenie wydatków szpitala. Wiele można zaoszczędzić dzięki właściwej analizie kosztów funkcjonowania placówki. W jednym z ośrodków zdrowia po generalnym uporządkowaniu kosztów okazało się, że utrzymywanie pracowni RTG w szpitalu jest opłacalne, a oszczędności wynoszą ok. 36 tys. zł. Autorka proponuje menedżerom trochę więcej wysiłku w poszukiwaniu oszczędności.