Artykuł poglądowyOcena bakteryjnych procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym dzieci z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego - Landowski, Piotr; Kamińska, Barbara; Szumera, Małgorzata; Brodzicki, Jacek; Radys, Wojciech; Korzon, Maria (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Poznaniem składu mikroflory jelitowej i jej metabolizmu zajmuje się wielu badaczy na świecie. Coraz powszechniejsze jest przekonanie, że bakterie występujące w świetle jelita mają udział w etiopatogenezie chorób zapalnych i nowotworowych przewodu pokarmowego. Cel pracy: Ocena bakteryjnych procesów fermentacyjnych dominujących u dzieci obserwowanych z powodu podejrzenia zespołu jelita drażliwego – ZJD (IBS – irritable bowel syndrome), nieswoistych zapaleń jelit – NZJ (IBD – inflammatory bowel disease) i zaparć stolca. Materiał i metody: Badaniom poddano 40 dzieci hospitalizowanych z podanych wyżej powodów. Za pomocą wodorowego testu oddechowego – WTO (HBT – hydrogen breath test) sprawdzano, czy w wydychanym z płuc powietrzu znajduje się wodór i metan. Określano dominujący proces utylizacji wolnego wodoru oraz czas pasażu jelitowego. Wyniki: Stwierdzono, że wydłużenie czasu pasażu jelitowego sprzyja rozwojowi bakterii syntetyzujących metan, co obserwowano u większości dzieci z IBS i zaparciem stolca. Metanogeneza jelitowa narasta wraz z wiekiem i nie zależy od płci. U dzieci z nieswoistym zapaleniem jelit i postacią biegunkową zespołu jelita drażliwego początkowo wzrastało stężenie wodoru, a następnie się normalizowało, przy prawie całkowitym braku metanogenezy. Jednak u tych pacjentów po WTO nasilały się objawy kliniczne choroby, co można wiązać z rozwojem bakterii redukujących siarczany (SRB – sulfphate-reducing bacteria), które mają największe powinowactwo do wodoru. Siarkowodór, będący końcowym produktem ich metabolizmu, odpowiada za wystąpienie biegunki i prawdopodobnie wpływa na przebieg kliniczny nieswoistych zapaleń jelit. Wyniki przemawiają za koniecznością dalszych badań nad mikroflorą jelitową, czemu może służyć nieinwazyjny, wodorowy test oddechowy.