Zastosowanie testu bleomycynowego do określania predyspozycji genetycznej do zachorowania na nowotwory - Szyfter, Krzysztof; Jarmuż, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Artykuł ma na celu prezentację związku między wrażliwością na mutageny, niestabilnością chromosomową, a ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych. Przedstawione są możliwości i ograniczenia użyteczności nakierowanej na nowotwory, których etiologia wiąże się z ekspozycją na mutageny środowiskowe. Przedstawiono opis metodyczny testu bleomycynowego jako techniki stosowanej do oceny niestabilności chromosomowej. Ujęto także próby wprowadzenia dalszych modyfikacji mających na celu poszerzenie zakresu stosowalności testu bleomycynowego.