Badania Kliniczne i Doświadczalne w Chorobach Serca, Płuc i Naczyń Immunosupresja w transplantacji płuc z uwzględnieniem doświadczeń własnych - Wojarski, Jacek; Kucewicz-Czech, Ewa; Przybylski, Roman; Jastrzębski, Dariusz; Zakliczyński, Michał; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Reakcja ostrego odrzucania komórkowego w przeszczepionych płucach jest wyjątkowo silna. Wyniki odległe przeszczepów płuc są limitowane przez zarastające zapalenie oskrzelików obliterative bronchiolitis (OB). Proces ten wielu autorów kojarzy z nierozpoznaną co do mechanizmu odpowiedzią immunologiczną – przewlekłym odrzucaniem przeszczepu [1]. Mamy zatem teoretyczne podstawy, aby wnioskować, że poprawienie leczenia immunosupresyjnego może wpłynąć korzystnie na ograniczenie występowania OB. Opracowanie optymalnego protokołu immunosupresji pozostaje zatem wciąż sprawą otwartą, zwłaszcza w sytuacji pojawiania się nowych leków. Autorzy przedstawiają leki, które można obecnie stosować w przeszczepach płuc. Omówione zostały też uwarunkowania medyczne wskazujące na to, jaki model immunosupresji można zastosować. Opisano elementy własnych doświadczeń klinicznych w prowadzeniu immunosupresji