Dzielimy się doświadczeniem Metody oceny wydolności lewej i prawej komory u chorych z ciężkim uszkodzeniem płuc - Nowak, Jolanta; Kukulski, Tomasz; Zębik, Tadeusz; Rozentryt, Piotr; Jastrzębski, Dariusz; Wojarski, Jacek; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
U chorych z ciężkim uszkodzeniem płuc wybór dalszej metody leczenia, rodzaju farmakoterapii, rehabilitacji czy leczenia chirurgicznego uwarunkowany jest właściwą oceną struktury i funkcji serca. Choroby płuc, zwłaszcza powikłane nadciśnieniem płucnym, szczególnie często prowadzą do dysfunkcji prawej komory. W pracy przedstawiono zagadnienia dotyczące zaburzeń morfologii i czynności serca u chorych ze schorzeniami płuc. Omówiono budowę, fizjologię i patofizjologię prawej komory oraz sposoby jej oceny u chorych przed zabiegiem transplantacji płuc. Najwięcej uwagi poświęcono metodzie echokardiograficznej, której szeroka dostępność, powtarzalność i coraz szersze możliwości oceny parametrów czynności prawej i lewej komory czynią z niej podstawowe narzędzie diagnostyczne.