Forum Młodych Chirurgów Chorzy z chorobą wieńcową wykluczani z zabiegów rewaskularyzacyjnych. Postępowanie, sposoby leczenia i szanse na lepsze rokowanie w dobie intensywnego rozwoju kardiologii i kardiochirurgii - Kozłowska, Mariola; Hudzik, Bartosz; Hawranek, Michał; Gąsior, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Praca przedstawia doświadczenia różnych autorów i wyniki badań nad pacjentami z chorobą wieńcową, którzy są wykluczani z bezpośredniej rewaskularyzacji określonego obszaru mięśnia sercowego. Chorzy są kwalifikowani do sposobu leczenia za pomocą odpowiednich skal prognozowania, na podstawie których szacuje się ryzyko operacyjne. W okresie przełomu w kardiologii interwencyjnej mamy wiele metod leczenia tej grupy chorych, począwszy od stosowania leczenia zachowawczego, po bardziej skomplikowane, tj. laserową rewaskularyzację mięśnia sercowego, podanie czynników wzrostu, użycie terapii genowej, angiogenicznego białka, komórek macierzystych oraz progenitorowych, nad którymi nadal trwają badania.