Rola chemioterapii w leczeniu mięsaków tkanek miękkich - Jassem, Jacek; Wełnicka-Jaśkiewicz, Marzena (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Mięsaki tkanek miękkich stanowią grupę nowotworów o znacznej niejednorodności, której przejawem są między innymi znaczne różnice we wrażliwości na leczenie chemiczne. Przesłanką do podejmowania prób chemioterapii mięsaków są niezadowalające wyniki leczenia tych guzów metodami wyłącznie miejscowymi oraz ich duża skłonność do rozsiewu krwiopochodnego. Rola chemioterapii w leczeniu mięsaków występujących u ludzi dorosłych jest nadal kontrowersyjna. Metoda ta, stosowana w uzupełnieniu leczenia miejscowego, wydłuża czas do nawrotu, ale jej wpływ na bezwzględny czas przeżycia jest niewielki. Dotychczasowe badania kliniczne w tej dziedzinie należy oceniać ostrożnie, albowiem większość z nich była obarczona pewnymi niedociągnięciami metodycznymi, a grupy leczonych chorych były względnie niewielkie. Celowe jest zatem kontynuowanie prób w tej dziedzinie, szczególnie w odniesieniu do chorych o wysokim ryzyku rozsiewu (duży guz, niski stopień zróżnicowania). W zaawansowanych mięsakach chemioterapia stanowi postępowanie wyłącznie paliatywne. Pozwala ona uzyskać remisję u kilkunastu do kilkudziesięciu procent chorych, ale jej wpływ na czas przeżycia jest wątpliwy.