Allogeniczna transplantacja szpiku kostnego poprzedzona frakcjonowanym napromienianiem całego ciała u dzieci z ostrą białaczką limfoblastyczną - Pieczonka, Anna; Boruczkowski, Dariusz; Stryczyńska, Grażyna; Wachowiak, Jacek; Malicki, Julian; Leda, Michał (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
W latach 1993-1999 allogeniczną transplantację szpiku (allo-BMT) poprzedzoną frakcjonowanym napromienianiem całego ciała (FTBI) (12 Gy) w połączeniu z cyklofosfamidem (120 mg/kg m. c.) lub etopozydem (60 mg/kg m. c.) wykonano u 19 dzieci chorych na ostrą białaczkę limfoblastyczną (ALL). U 9 dzieci z grupy tzw. bardzo wysokiego ryzyka (VHR-ALL), u których allo-BMT przeprowadzono już w pierwszej remisji (I CR), prawdopodobieństwo przeżycia wolnego od niekorzystnych zdarzeń (pEFS) po 3 latach wynosi 100 proc. Natomiast u 10 dzieci, które poddano transplantacji w drugiej remisji (II CR) po wznowie szpikowej lub szpikowo-narządowej pEFS po 5 latach wynosi 57 proc. Żadne z dzieci nie zmarło z powodu powikłań toksycznych. Dotychczasowe spostrzeżenia świadczą o tym, że FTBI zastosowane w połączeniu z Cy lub VP jest bardzo dobrze tolerowane, wykazuje bardzo dobry efekt przeciwbiałaczkowy u dzieci z VHR-ALL w I CR i znamiennie lepszy niż konwencjonalna chemioterapia u dzieci z ALL w II CR.