Heterodimer receptorów HER-2/HER-3 reguluje ekspresję cyklooksygenazy-2 w raku jelita grubego - Szacikowska, Ewa; Kozłowski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Omówiono publikacje z końca 1996 r. wykazujące, że gen kodujący cyklooksygenazę COX-2 (odpowiedzialną za przekształcanie kwasu arachidonowego do prostaglandyn) ulega wysokiej nadekspresji jako wczesne i centralne zdarzenie w karcinogenezie okrężnicy i pojawia się wkrótce po mutacji drugiego allelu genu APC. Wskazano publikacje świadczące o tym, że wysoka ekspresja COX-2 jest powszechna w nowotworach nabłonkowych. Omówiono również ważne odkrycie zaprezentowane w bieżącym roku, świadczące o tym, że gen HER-2 aktywuje ekspresję genu COX-2 w komórkach raka jelita grubego, co wzmaga proliferację komórek i podnosi ich potencjał przerzutowania.