Temperament, osobowość i styl radzenia sobie ze stresem a częstość i intensywność objawów menopauzalnych - Bielawska-Batorowicz, Eleonora (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Koncepcje psychologiczne wyjaśniające związek osobowości i zdrowia podkreślają rolę neurotyczności i temperamentalnych czynników ryzyka w występowaniu niektórych chorób, a także ich znaczenie do oceny stanu zdrowia. W prezentowanych badaniach podjęto próbę określenia znaczenia zmiennych psychologicznych jako moderatorów sposobu doświadczania przez kobiety objawów menopauzalnych. Rolę moderatorów pełniła osobowość oraz temperament i styl radzenia sobie ze stresem. Materiał i metody: W dwóch programach badawczych uczestniczyło 306 kobiet w wieku 45–55 lat, z wykształceniem co najmniej średnim, mających męża/partnera i dzieci, które nie przebyły leczenia prowadzącego do wystąpienia sztucznej menopauzy. Zastosowano w nich skalę Moje samopoczucie do oceny częstości i intensywności objawów menopauzalnych oraz narzędzia do pomiaru osobowości (inwentarz NEO-FFI), temperamentu (kwestionariusz FCZ-KT), stylu radzenia sobie ze stresem (kwestionariusz CISS) oraz kwestionariusz Menopauza , pozwalający określić przekonania związane z menopauzą. Wyniki: Ocenę objawów menopauzalnych różnicowało stosowanie hormonalnej terapii zastępczej. Na podstawie analizy korelacji i regresji stwierdzono, że częstość i intensywność doznawanych objawów jest związana z wysokim poziomem neurotyczności, reaktywności emocjonalnej i stylem radzenia sobie ze stresem skoncentrowanym na emocjach lub unikaniu. Powiązania te są niezależne od stosowania HTZ, choć kobiety poddane terapii hormonalnej relacjonują niższą częstość i intensywność objawów. Wnioski: Zmienne psychologiczne mogą modyfikować relacje pacjentek o doznawanych objawach menopauzalnych i decyzje o stosowaniu HTZ.