Stężenia wapnia i magnezu w surowicy i krwi pełnej u kobiet po menopauzie przyjmujących terapię estrogenową lub estrogenowo-gestagenową - Bednarek-Tupikowska, Grażyna; Jodkowska, Anna; Antonowicz-Juchniewicz, Jolanta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Wstęp: Objawy klimakteryczne wynikają z niedoboru estrogenów. Zbadano, czy u kobiet pomenopauzalnych współistnieją również zaburzenia elektrolitowe oraz czy zależą one od leczenia hormonami płciowymi. Cel pracy: Oceniono stężenia wapnia (Ca) i magnezu (Mg) w surowicy i krwi pełnej kobiet przed i po menopauzie oraz wpływ terapii estrogenowej i estroprogestagenowej na stężenia tych metali. Materiał i metody: Porównano 80 zdrowych kobiet po menopauzie (54 – po naturalnej, 26 – po chirurgicznej) z 40 kobietami przed menopauzą, które stanowiły grupę kontrolną (K). Oznaczano stężenia estradiolu (E2), hormonu folikulotropowego (FSH – follicle-stimulating hormone) w surowicy oraz Ca, Mg w surowicy i krwi pełnej, przed i po 4-miesięcznej terapii – u kobiet z zachowaną macicą – estrogenowo-gestagenowej (HT), u kobiet z menopauzą chirurgiczną – estrogenowej (ET). Wyniki: Stężenia Mg w surowicy i krwi pełnej u kobiet po menopauzie, przed i po leczeniu były porównywalne z K. Stężenie Ca w surowicy kobiet menopauzalnych było wyższe niż w K, po leczeniu obniżyło się i zbliżyło do K. W grupie z menopauzą naturalną po HT stężenie Ca w surowicy było wyższe niż w grupie z menopauzą chirurgiczną po ET. Stężenie Ca we krwi pełnej było nieznacznie wyższe po menopauzie niż w K, po leczeniu nieistotnie obniżyło się do wartości, jak w K. Nie wykazano korelacji między stężeniem Ca i Mg a stężeniem E2 i FSH w badanych grupach, przed i po leczeniu. Wnioski: Kobiety po menopauzie mają wyższe stężenia Ca w surowicy i krwi pełnej, które po terapii estrogenowej i estrogenowo-gestagenowej wracają do wartości obserwowanych przed menopauzą. Stężenia Mg w surowicy i krwi pełnej są podobne przed i po menopauzie, nie zmieniają się po leczeniu hormonalnym.