Badania radiometryczne kręgosłupa i miednicy u chorych na dyskopatię lędźwiową z różnym czasem trwania bólu krzyża - Gasik, Robert; Styczyński, Tadeusz (Reumatologia/Rheumatology, 2007)
Celem pracy była próba określenia związku wybranych parametrów budowy miednicy (wg zdjęć bocznych RTG wykonanych w pozycji stojącej) z wybranymi cechami przebiegu bólu krzyża. Szczególnie zainteresowano się pomiarami określającymi wzajemne relacje między kością krzyżową a stawami biodrowymi. Wyniki pomiarów porównano w grupie pacjentów chorujących do 3 lat i ponad 4 lata. Do badania zakwalifikowano 152 osoby. Po wykonaniu analizy statystycznej stwierdzono, że kąt 3. (pelvic morphology), określający pochylenie kości krzyżowej w stosunku do osi biegnącej przez główki stawów biodrowych, jest większy u pacjentów chorujących dłużej. Inne mierzone parametry, w tym lordoza lędźwiowa, pochylenie kości krzyżowej w stosunku do linii poziomej nie różniły się w badanych grupach. Biorąc pod uwagę osobniczo stałą wartość kąta 3., należy wnioskować, że chorzy z dużym kątem są bardziej predysponowani do przewlekłego bólu krzyża niż chorzy, u których kąt ten jest mniejszy.