Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa w leczeniu torbieli przydatków u kobiet w okresie menopauzalnym - Jędrzejczyk, Sławomir; Stachowiak, Grzegorz; Zając, Agnieszka; Krawczyk, Tomasz; Grab, Marzena; Seraficka, Agnieszka; Izdebski, Bartosz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
W pracy autorzy przedstawiają rezultaty doświadczeń własnych na polu biopsji torbieli prostych przydatków, wykonywanych pod kontrolą obrazu ultrasonograficznego u kobiet w okresie menopauzalnym. BACC (biopsja aspiracyjna cienkoigłowa celowana) okazuje się być skuteczną i prostą metodą leczenia ww. zmian, z niskim odsetkiem nawrotów (<25%). Niezmiernie ważna jest tu prawidłowa kwalifikacja pacjentek, dzięki czemu metoda ta pozwala na wyleczenie przy minimalnym ryzyku onkologicznym. W każdym przypadku BACC torbieli przydatków poza badaniem cytologicznym konieczne jest badanie bakteriologiczne punktatu, gdyż uzyskane posiewy są często pozytywne. Wyniki badania mikrobiologicznego i cytologicznego wskazujące na obecność bakterii w płynie z torbieli słabo korelują jednak z objawami klinicznymi pacjentek.