Analiza wpływu objawów klimakterycznych na funkcjonowanie i jakość życia kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Skrzypulec, Violetta; Naworska, Beata; Drosdzol, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Cel pracy: Celem pracy jest ocena wpływu objawów klimakterycznych na funkcjonowanie i jakość życia kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Materiał i metody: Programem badawczym objęto grupę 1049 kobiet w okresie okołomenopauzalnym, w przedziale wiekowym 45.–65. roku życia, zamieszkałych w regionie Śląska i Warmii. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz, składający się z części ogólnej – dotyczącej stanu społecznego, wywiadu lekarskiego, części psychologicznej oraz indeksu Kuppermana. W analizie statystycznej wykorzystano testy – CHI2, U Manna-Whitney’a, analizę wariancji i korelacji rang Spearmana. Wyniki: Grupy kobiet GS i GW były jednorodne pod względem wieku (średni wiek GS wynosił 51,31±5,26 lat oraz GW 51,62±5,81 lat; p>0,09). Średni wiek wystąpienia menopauzy w badanych grupach wynosił 49,23±4,37 lat. W przeprowadzonym badaniu uzyskano generalnie niskie średnie wartości indeksu Kuppermana zarówno dla GS, jak i dla GW (średnio 16,34 pkt), co wskazuje na bardzo niski stopień nasilenia zespołu klimakterycznego. Wartości IK wzrastały wraz z wiekiem badanych kobiet GS i GW (p<0,01), samotnym zamieszkaniem (p<0,036), złą sytuacją materialną (p<0,001) oraz niestosowaniem terapii hormonalnej. Najbardziej uciążliwymi objawami klimakterycznymi były uderzenia gorąca i nadmierne poty. Stopień nasilenia uderzeń gorąca znamiennie korelował z powstawaniem zmian relacji zawodowych w grupie śląskiej (p<0,01), natomiast występowanie nadmiernych potów pogarszało relacje w środowisku rodzinnym i zawodowym kobiet z regionu Warmii (p<0,01). Wnioski: Objawy klimakteryczne nasilają się wraz z wiekiem, złą sytuacją materialną, samotnym zamieszkaniem i niestosowaniem terapii hormonalnej, co w konsekwencji negatywnie wpływa na relacje rodzinne i zawodowe badanych kobiet.