Ocena ekspresji telomerazy w błonie śluzowej jamy macicy podczas cyklu miesiączkowego - Wlaźlak, Edyta; Bitner, Adam; Surkont, Grzegorz; Juszczyszyn-Różycka, Nina; Stetkiewicz, Tomasz; Hendzel, Katarzyna; Kobos, Józef; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Telomeraza jest białkową polimerazą mającą zdolność wydłużania telomerów. Uważa się, że pełni ona kluczową rolę w utrzymaniu proliferacyjnej aktywności komórek. Cel pracy: Celem pracy była ocena ekspresji telomerazy w błonie śluzowej jamy macicy miesiączkujących kobiet w fazie proliferacyjnej oraz sekrecyjnej. Materiał i metody: Ekspresję telomerazy mierzono przy pomocy monoklonalnych przeciwciał przeciwko podjednostce białkowej ludzkiej telomerazy – hTERT. W danym polu widzenia obliczano procentowy udział komórek wykazujących ekspresję telomerazy w stosunku do wszystkich komórek (indeks komórkowy). Wyniki: Wykazano istotną ekspresję telomerazy we wszystkich badanych preparatach, przy czym poziom ekspresji w fazie proliferacyjnej był statystycznie istotnie wyższy niż w fazie sekrecyjnej. Wnioski: W błonie śluzowej macicy miesiączkujących kobiet stwierdzono wysoką ekspresję telomerazy, której wartość zależała od fazy cyklu. W fazie proliferacyjnej była ona wyższa niż w fazie sekrecyjnej.