Konferencja naukowo-szkoleniowa Rak nerki – współczesne postępowanie w oparciu o wyniki badań molekularnych, Ruciane-Nida, 10–12 maja 2007 r. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Drogie Koleżanki, Drodzy Koledzy, Kolejne spotkanie nerkowe odbędzie się tym razem w Guziance, blisko znanej miejscowości ; przystani mazurskiej Rucine-Nida. Zmiana miejsca jest symptomatyczna, bo w leczeniu raka nerki po dziesiątkach lat oczekiwania na leki aktywne w jego leczeniu pojawiły się jaskółki przełomu. Dlaczego jaskółki, a nie od razu przełom? Proszę zwrócić uwagę, iż użyłem obu słów. Standardy badań klinicznych w onkologii są niesłychanie wyśrubowane, ze względu na ważkość wypowiadanych słów, w oparciu o wyniki badań klinicznych. Te słowa są nie tylko obietnicą nadziei, ale również potwierdzeniem faktu skuteczności leku, przekładającym się na wydłużenie czasu przeżycia, wydłużenie czasu do progresji. W chwili obecnej znana jest nam efektywność kilku leków w leczeniu zaawansowanego raka jasnokomórkowego nerki, potwierdzona wynikami randomizowanych badań III fazy. Wyniki wskazują, że chorym z tym nowotworem można bezpiecznie je podawać, lecz na razie nasza wiedza ogranicza się do monoterapii. Zasób wiadomości na temat polichemioterapii, czy też łączenia leków z grupy tzw. leków celowanych jest obecnie ograniczony do kilku badań II fazy. Wiadomo, iż łączenie ze sobą kilku leków celowanych może w istotny sposób wpłynąć na efektywność leczenia, ale wiadomo również, że jednocześnie w istotny sposób zwiększa się ich toksyczność. Dodać też należy, wspominając o toksyczności, że działania uboczne nowo wprowadzanych leków celowanych, mam tu na myśli nie tylko drobnocząsteczkowe inhibitory kinaz, ale również przeciwciała monoklonalne, są zupełnie odmienne od leków poprzednich generacji. Po pierwsze i najważniejsze – nie generują działań zagrażających życiu, mam tu na myśli mielosupresję, do pancytopenii włącznie, uszkodzenia funkcji filtracyjnej nerek, hepatotoksyczności. Można powiedzieć, iż weszliśmy w nową epokę działań ubocznych – gdzie dominującymi efektami ubocznymi są objawy zmęczenia, reakcje skórne oraz łagodne nadciśnienie tętnicze. Te dobre wiadomości wskazują też na konieczność jeszcze lepszej współpracy lekarzy wszystkich specjalności, zajmujących się leczeniem chorych z nowotworami nerki. Musimy precyzyjnie i wcześnie rozpoznawać te nowotwory, musimy intensywnie badać efektywność nowych leków w innych typach raka nerki, takich jak typ brodawczakowaty czy chromofobowy. Dlatego też zwyczajowo nasze zaproszenie na sympozjum nerkowe adresowane jest do możliwie szerokiej rzeszy lekarzy, gdyż tylko mądra współpraca pozwoli nam właściwie leczyć tych chorych. Zaprosiliśmy w tym roku Pana Profesora Eisena z Oxford University, znanego w świecie medycznym z prowadzenia wielu przełomowych badań, w tym również nad rakiem nerki. Jego wykład przybliży Państwu nie tylko świat nowych terapii, ale jednocześnie pozwoli zapoznać się ze świetną formą jego prelekcji. Być może spotkanie z prof. Eisenem zaowocuje w przyszłości nawiązaniem współpracy z prowadzonym przez niego ośrodkiem badawczym. Życzymy Państwu, w imieniu organizatorów sympozjum, satysfakcji z wysłuchanych wykładów, gorących dyskusji oraz radości spotkań towarzyskich. prof. dr hab. med. Cezary Szczylik przewodniczący Komitetu Naukowego Konferencji