Ekspresja CD105 w komórkach szpiku kostnego i krwi obwodowej u dzieci chorych na nowotwory - Styczyński, Jan; Piątkowska, Magdalena; Dębski, Robert; Krenska, Anna; Górnicka, Hanna; Hulek, Elżbieta; Kubicka, Małgorzata; Kuryło-Rafińska, Beata; Kołodziej, Beata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: W szpiku kostnym oprócz komórek macierzystych hematopoezy znajdują się komórki macierzyste podścieliska szpiku, nazywane mezenchymalnymi komórkami macierzystymi. Są one najlepiej charakteryzowane ekspresją antygenów różnicowania komórkowego (CD -; cluster of differentiation) CD105, CD90, CD44 i CD29. Cel pracy: Analiza ekspresji antygenu CD105 w komórkach szpiku kostnym i krwi obwodowej u dzieci z chorobami nowotworowymi w różnych sytuacjach hematologicznych. Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród 84 pacjentów, w tym u osób z ostrą białaczką limfoblastyczną w momencie rozpoznania oraz w remisji; i z guzami litymi, poddawanych przeszczepieniu autologicznych komórek hematopoetycznych oraz dzieci z prawidłowym szpikiem kostnym. We wszystkich przypadkach wykonywano oznaczenia ekspresji antygenów CD105 i CD34. Wyniki: Stwierdzono większy odsetek komórek CD105+ w szpiku niż we krwi obwodowej u dzieci zdrowych, w trakcie chemioterapii oraz po stymulacji G-CSF. U dzieci z ostrą białaczką limfoblastyczną linii B-komórkowej stwierdzano podwyższony odsetek komórek CD105+ w momencie rozpoznania choroby. Odsetek ten zmniejszał się w trakcie chemioterapii. U chorych z guzami litymi, poddawanych stymulacji G-CSF (granulocyte colony stimulating factor, hematopoetyczny czynnik wzrostu kolonii granulocytów), przed separacją komórek hematopoetycznych, następował wzrost ekspresji komórek o fenotypie CD105 w szpiku kostnym, ale nie we krwi obwodowej. U pacjentów po przeprowadzeniu zabiegu transplantacji komórek hematopoetycznych, obserwowano wzrost odsetka komórek CD105+ w szpiku kostnym. Nie stwierdzono korelacji pomiędzy ekspresją CD105 i CD34 w szpiku kostnym i krwi obwodowej. Wnioski: Ekspresja antygenu CD105 w szpiku i we krwi jest prawdopodobnie wypadkową ekspresji różnych, częściowo nakładających się populacji komórkowych. Ekspresja antygenu CD105 u dzieci może być podwyższona po chemioterapii, podawaniu G-CSF, a także przy rozpoznaniu ostrej białaczki limfoblastycznej.