Mucyny – budowa, właściwości i rola w progresywnym wzroście nowotworowym - Laskowska, Anna; Ugorski, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 1999)
Glikoproteiny typu mucyn wytwarzane są głównie przez nabłonkowe komórki układu pokarmowego, oddechowego i moczo-płciowego bądź to w formie wydzielniczej, bądź jako integralne białka błonowe. Cechami wyróżniającymi mucyny spośród innych glikoprotein są: (i) znaczna zawartość reszt seryny, treoniny i proliny, (ii) bardzo duża liczba przyłączonych łańcuchów O-glikozydowych, (iii) obecność w części białkowej powtarzających się odcinków o identycznym składzie aminokwasowym. Ze względu na sztywny, wydłużony kształt, ujemny ładunek, obecność specyficznych struktur cukrowych mucyny mają pełnić funkcje ochronne oraz brać udział w oddziaływaniach międzykomórkowych. Są one nośnikami antygenów towarzyszących nowotworom i jednym z czynników ułatwiających powstawanie przerzutów.