Szczepionki terapeutyczne w raku nerki - Kowalczyk, Dariusz W. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
W artykule przedstawiono dostępne wyniki badań nad szczepionkami przeciw rakowi nerki. W tym celu przeszukiwano bazę MEDLINE (www.pubmed.com) wg następujących haseł: renal cancer, renal cell carcinoma, renal tumor, renal carcinoma, renal neoplasm. Hasła połączono łącznikiem or. Następnie, do połączonych haseł dodano zapytanie vaccine i clinical trial połączone łącznikiem and. Do analizy wybrano tylko prace opublikowane w języku angielskim i opisujące wyniki badań klinicznych. Połączenie w zapytaniu haseł renal cancer, renal cell carcinoma, renal tumor, renal carcinoma, renal neoplasm łącznikiem or dało 44 247 zapisów. Z grupy tej poprzez dodanie zapytania vaccine i clinical trial wyłoniono 113 publikacji. W dalszej analizie wybrano tylko 46 oryginalnych artykułów (lub streszczeń) z lat 1989–2007, opisujących oryginalne wyniki badań klinicznych. W oparciu o powyższy wynik przeszukiwania bazy MEDLINE zidentyfikowano 41 kontrolowanych badań klinicznych, w których poddano szczepieniu 1094 chorych z rakiem nerki. Leczenie polegało na immunizacji przy pomocy szczepionek rakowych opartych o komórki dendrytyczne, autologiczne komórki nowotworowe, peptydy lub białka HSP. Dane dotyczące odpowiedzi klinicznej obejmowały 657 chorych z zaawansowanym rakiem nerki (IV stopień), poddanych leczeniu przy pomocy szczepionek. Łącznie we wszystkich tych badaniach całkowitą odpowiedź kliniczną uzyskano u 20 spośród 657 chorych (3%), odpowiedź częściową u 36 chorych (5,5%), odpowiedź mieszaną u 10 chorych (1,5%) oraz stabilizację choroby u 114 chorych (17,4%).