Czy rynek uwolni szpitale? - sonda redakcyjna (Menedżer Zdrowia, 2007)
W czasie, gdy wiele spzoz-ów tonie w długach, 44 szpitale przekształcone w spółki kapitałowe przynoszą zyski. Dlatego Marek Balicki uważa, że upadłość – podobnie jak w przypadku spółek kapitałowych – powinna dotyczyć także szpitali publicznych, Leszek Sikorski wieszczy kres ukrywania długów szpitali, które pogrążają cały system, a ostrożniejszy Wojciech Maksymowicz sądzi, że spółki kapitałowe nie są receptą na uzdrowienie sytuacji placówek tonących w długach, ale tylko tych, które już wyszły na prostą i mają jakiś pomysł na dalsze działanie i rozwój.