Szpital z o.o. Rozmowa z Renatą Jażdż-Zaleską - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Renata Jażdż-Zaleska, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Niepublicznych Szpitali Samorządowych, mówi o myleniu przekształceń szpitali w spółki kapitałowe z ich prywatyzacja, o rozgrywkach politycznych toczonych podczas przekształceń i kierownictwie placówek, na którym groźbą odpowiedzialności materialnej wymuszany jest sprawny zarząd.