Strażnicy jakości. Rozmowa z Jarosławem J. Fedorowskim - Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jarosław J. Fedorowski, prof. nadzw. University of Vermont, USA, szef Rady Programowej Konferencji Hospital Management – Wyzwania 2007 , wróży, że w Polsce nadszedł czas zwiększenia roli dyrektorów medycznych, którzy np. w USA są strażnikami przestrzegania jakości i standardów medycznych. Jednak warunkiem sprawnego działania dyrektora medycznego jest zapowiadana przez ministra Religę likwidacja systemu ordynatorskiego i zastąpienie go systemem konsultanckim. Czy tak się stanie? Czas pokaże.