W kolejce po rozum - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Listy oczekujących na zabieg to agitka rzekomej transparentności systemu ochrony zdrowia. W szpitalach dalej funkcjonują tajne kajety, w których szefowie oddziałów robią prywatne zapiski. Wiele oddziałów NFZ ściągalność raportów kolejkowych ma na poziomie 60 proc. Oznacza to, że w 40 proc. placówek informacji brakuje albo jest fałszywa. W opinii specjalistów chaos wynika z tego, że ustawa narzuciła tworzenia rejestrów szpitalom oraz jednostkom ambulatoryjnym, które przecież nie mogą w sposób matematyczny zaplanować swojej działalności. W efekcie elektroniczne informacje dla pacjentów zamiast być nośnikiem rzetelnej informacji, zamieniają się w kolejny ozdobnik internetowych witryn NFZ.