Koszyk do kosza - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2007)
Podczas gdy nazwa koszyk świadczeń gwarantowanych jest odmieniana przez ministra zdrowia i jego urzędników we wszystkich przypadkach, warto przypomnieć, że dobie wolnego rynku koszyk świadczeń gwarantowanych jest po prostu anachronizmem. Dlaczego? Bo system ochrony zdrowia powinien być oparty na kryterium populacyjnym, w którym kompleksowe finansowanie usług zdrowotnych (bez współpłacenia) powinno być zapewnione grupom najwyższego zagrożenia zdrowotnego. Należą do nich m.in. osoby żyjące poniżej progu ubóstwa, niepełnosprawne, czy powyżej pewnego wieku. Obywatele nienależący do żadnej z wytypowanych grup powinni korzystać z prywatnych i publicznych instytucji ubezpieczeniowych.