Artykuł oryginalnyZwiązek polimorfizmu promotora genu interleukiny 13 z atopowym zapaleniem skóry - Gleń, Jolanta; Nedoszytko, Bogusław; Jasiel-Walikowska, Elżbieta; Wilkowska, Aleksandra; Zabłotna, Monika; Roszkiewicz, Jadwiga (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Interleukina 13 (IL-13) to cytokina, która bierze udział w syntezie IgE i odpowiada za podwyższone jej stężenie, obserwowane u większości pacjentów z atopowym zapaleniem skóry (AZS). Gen dla IL-13 zlokalizowany jest w chromosomie 5., w regionie 5q31-33. Region ten wykazuje asocjację z rozwojem chorób atopowych. Określono liczne jednonukleotydowe polimorfizmy (SNP) genu IL-13, wykazujące związek z poziomem IgE i/lub chorobami alergicznymi. Opisywany w literaturze polimorfizm promotora genu IL-13 w pozycji –1024 C/T wskazuje na związek tego polimorfizmu z astmą alergiczną oraz zmienną regulacją produkcji IL-13. Celem tej pracy była analiza związku polimorfizmu genu IL-13 w pozycji –1024 C/T z AZS. Badaniami objęto 111 pacjentów z AZS i 65 osób zdrowych. Polimorfizm –1024 C/T genu IL-13 oznaczono za pomocą allelospecyficznej reakcji cyklicznej polimerazy ARMS-PCR. Wykazano, że heterozygotyczny genotyp CT występuje statystycznie częściej u osób z AZS w porównaniu z osobami zdrowymi (55% i 31%; OR, 2, 1, p<0,028). Uzyskane wyniki wskazują na asocjację polimorfizmu –1024 C/T promotora genu IL-13 z podwyższonym ryzykiem wystąpienia AZS i nie odbiegają od wyników uzyskanych w innych populacjach rasy kaukaskiej. Badania te są pierwszymi tego typu badaniami wykonanymi u chorych na AZS w populacji północnej Polski.