Artykuł oryginalnyStężenie metaloproteinazy 2 i 9 (MMP-2 i MMP-9) w surowicy chorych na twardzinę układową – porównanie z ich ekspresją w chorobowo zmienionej skórze – badania wstępne - Dziankowska-Bartkowiak, Bożena; Żebrowska, Agnieszka; Joss-Wichman, Ewa; Kobos, Józef; Waszczykowska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
W patogenezie twardziny układowej (systemic sclerosis – SSc) wskazuje się na udział metaloproteinaz macierzy zewnątrzkomórkowej (metalloproteinases – MMPs). Celem obecnej pracy było porównanie stężenia w surowicy chorych na SSc dwóch metaloproteinaz – żelatynaz MMP-2 i MMP-9 z ich ekspresją w zmienionej chorobowo skórze. Badaniem objęto 10 chorych na twardzinę układową (6 z postacią limited – lSSc, i 4 z postacią diffuse – dSSc) oraz 10 zdrowych ochotników, stanowiących grupę kontrolną. Stężenie MMP-2 i MMP-9 w surowicy oznaczono przy użyciu metody ELISA z wykorzystaniem zestawów firmy R&D Systems. W celu oceny ekspresji MMPs zastosowano barwienia immunohistochemiczne metodą immunoperoksydazową z pierwotnymi mysimi przeciwciałami monoklonalnymi z wykorzystaniem zestawu EnVision firmy DAKO. Średnie stężenie MMP-2 w surowicy chorych nie różniło się w obu postaciach klinicznych twardziny (lSSc – 245,2 ng/ml vs dSSc – 248,0 ng/ml) ani w porównaniu z grupą kontrolną (SSc – 246,4 ng/ml vs 248,0 ng/ml) (p>0,05). Średnie stężenie MMP-9 w surowicy chorych było znamiennie wyższe w porównaniu z wynikami uzyskanymi w grupie kontrolnej (857,7 ng/ml vs 431,1 ng/ml; p<0,05), nie stwierdzono istotnych różnic w obu postaciach klinicznych SSc (lSSc – 837,2 ng/ml vs dSSc 888,3 ng/ml; p>0,05). Wykazano statystycznie znamienną, ujemną korelację pomiędzy stężeniem MMP-9 w surowicy a czasem trwania stwardnień skóry (ρ=-0,860; p<0,02). Ekspresja obu badanych metaloproteinaz w skórze chorych z SSc była silniejsza w wycinkach ze zmian chorobowych w porównaniu do stwierdzanej u osób zdrowych. Uzyskane wyniki potwierdzają znaczący udział MMPs w patogenezie twardziny układowej.