Artykuł oryginalnyMieszana krioglobulinemia – demograficzne, kliniczne i serologiczne aspekty choroby w analizie 16 pacjentów - Kamińska, Karolina; Czubek, Maria; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Wilkowska, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Krioglobuliny są białkami z grupy immunoglobulin, które wykazują właściwości precypitacji w temperaturze niższej niż 37 o C i ponownego rozpuszczenia się po ogrzaniu. Krioglobulinemia jest chorobą układową, charakteryzującą się obecnością krążących we krwi krioglobulin. Zazwyczaj dotyczy naczyń o małej średnicy. Przebieg tego schorzenia jest wielonarządowy i często towarzyszą mu liczne zespoły chorobowe, m.in. przewlekłe infekcje, choroby limfoproliferacyjne, choroby autoimmunizacyjne, szpiczak mnogi czy makroglobulinemie. Celem niniejszej pracy była ocena demograficznych, serologicznych i klinicznych aspektów krioglobulinemii u 16 pacjentów Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Akademii Medycznej w Gdańsku.