Niesteroidowe leki przeciwzapalne - Puszczewicz, Mariusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to grupa związków o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym oraz w większości przypadków o działaniu zmniejszającym agregację płytek krwi. Ich główny mechanizm działania polega na hamowaniu aktywności enzymów biorących udział w przemianie kwasu arachidonowego. W niniejszej pracy omówiono również inne mechanizmy działania NLPZ. Przedstawiono wskazania i przeciwwskazania do stosowania tej grupy leków. Ponadto omówiono objawy uboczne stosowania NLPZ wynikające z ich wpływu na syntezę prostaglandyn.