Niefarmakologiczne metody leczenia bólu w reumatologii - Samborski, Włodzimierz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Ból to podstawowy problem chorych na choroby reumatyczne i główny powód ich wizyt u reumatologów i lekarzy rodzinnych. Ich efektem jest przepisywanie chorym licznych leków przeciwbólowych i niesteroidowych leków przeciwzapalnych, a nawet glikokortykoidów. Przewlekła terapia tymi lekami jest często powodem działań niepożądanych, dlatego pacjenci i lekarze poszukują niefarmakologicznych metod walki z bólem. Zalicza się do nich zabiegi fizjoterapii, takie jak krioterapia, masaż, elektroterapia, ultradźwięki i magnetoterapia, a z metod alternatywnych akupunkturę. Choć metody te są skuteczne, powinny być jedynie elementem kompleksowej terapii chorób reumatycznych, a nie substytutem farmakoterapii, zwłaszcza w przypadku chorób reumatycznych o podłożu zapalnym.