Problemy gastroenterologiczne w geriatrii - Lipiński, Michał; Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Problemy gastroenterologiczne występują coraz powszechniej u ludzi starszych. Za najczęstsze zaburzenia w tej grupie pacjentów uważa się zaparcia, nietrzymanie stolca oraz chorobę uchyłkową. Należy zwrócić uwagę na specyfikę objawów, diagnostykę oraz strategię postępowania w przypadku stwierdzenia ww. jednostek. W pracy przedstawiono również znaczenie postępowania niefarmakologicznego oraz pozaszpitalnego. Podkreślono także wagę problemów etycznych w diagnozowaniu i leczeniu ludzi starszych