Trudności diagnostyczne i odmienności w przebiegu schorzeń hematologicznych w podeszłym wieku - Kędziora-Kornatowska, Kornelia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Wpływ procesu starzenia się na układ krwiotwórczy jest złożony i wieloczynnikowy. Podstawowa hematopoeza jest zachowana w ciągu całego życia. Jednak badania z ostatnich lat wykazały, że proces starzenia się ma wpływ na zmiany w układzie krwiotworzenia. Liczba komórek czynnego szpiku ulega istotnemu zmniejszeniu, ponieważ są one zastępowane przez tkankę łączną i włóknistą. Wraz z wiekiem zmienia się też mikrośrodowisko hematopoetyczne, które reguluje proces hematopoezy, m.in. poprzez wytwarzanie cytokin będących czynnikami przeżycia i wzrostu oraz regulujących proces apoptozy. Biorąc pod uwagę złożone fizjopatologiczne zmiany starcze, w wieku podeszłym zwiększa się zapadalność na niektóre choroby krwi. Najczęstszymi chorobami układu krwiotwórczego w tym okresie życia są niedokrwistości o różnej etiologii, zespoły mielo- i limfoproliferacyjne oraz nabyte skazy krwotoczne. Zarówno proces diagnostyczny, jak i leczenie tych chorób wykazuje w wieku podeszłym szereg odrębności. Bardzo istotnym elementem postępowania jest indywidualne podejście do pacjenta. Decyzje dotyczące leczenia osób starszych powinny być oparte na całościowej ocenie geriatrycznej i uwzględniać wszystkie czynniki mogące wpływać na skuteczność terapii.