Rola pielęgniarki w specjalistycznej opiece nad chorym z owrzodzeniem żylnym goleni - Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Specjalistyczna opieka pielęgniarska nad chorym z owrzodzeniem żylnym goleni, wymaga szerokiej wiedzy w zakresie redukcji czynników przyczynowych oraz znajomości wielokierunkowych, skutecznych działań poprawiających i wpływających na codzienne funkcjonowanie chorego. W procesie pielęgnowania poszczególne jego etapy, takie jak diagnozowanie, planowanie, realizowanie i ocena nabierają wraz z holistyczną koncepcją opieki szczególnego znaczenia. Dodatkowo standardy czynią tę opiekę specjalistyczną i profesjonalną. Wyznaczają kierunek i określają możliwości osiągnięcia wyznaczonego celu opieki. Celem pracy jest omówienie całościowej opieki pielęgniarskiej oraz przedstawienie standardu opieki nad chorymi z owrzodzeniem goleni.