Gry rynkowe. Rozmowa z prof. Tomaszem Hermanowskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Prof. Hermanowski mówi o kuriozalnych pomysłach prywatyzacji szpitali czy propozycjach dzikiej prywatyzacji i zwraca uwagę, że reforma systemu ochrony zdrowia powinna rozpocząć się od zmiany systemu finansowania, opartego na kryterium populacyjnym. Proponuje też wprowadzenie wzorców duńskich czy irlandzkich – stosowanie zasady, w której np. rocznie pierwsze 200 zł wydatków na świadczenia zdrowotne (w tym leki) pacjent ponosi z własnej kieszeni. Taki mechanizm upodmiotowiłby pacjenta, uczynił z niego jednego z graczy rynku zdrowia oraz ograniczył moralny hazard – nadużywanie porad lekarzy poz.