Kto się w Polsce boi promes kontraktów? (Menedżer Zdrowia, 2007)
Piotr Gerber: – Dzięki promesom moglibyśmy zainwestować nawet 100 mln zł. Andrzej Sokołowski: – Brak promes uniemożliwia prowadzenie negocjacji z bankami i potencjalnymi inwestorami z zagranicy. Wojciech Misiński: – Dlaczego nie mamy promes? Chyba dlatego, żeby utrudnić życie prywatnym inwestorom. Krzysztof Kurek: – System promes wpłynąłby nie tylko na gotowość do inwestowania w infrastrukturę zdrowotną, ale także na uregulowanie struktury świadczeń zdrowotnych Rafał Janiszewski: – Na wielkość budżetu NFZ wpływa wiele czynników, które bywają zmienne. Dlatego może być trudne, aby zaplanować i zapewnić kwotę finansowania na kilka lat do przodu.