Koszyk made in USA - Okoński, Piotr K.; Banach, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2007)
W czasie, gdy fraza koszyk świadczeń gwarantowanych odmieniana jest przez wszystkie przypadki, warto zapoznać się, jak tworzono go w amerykańskim stanie Oregon. Jak się okazuje, pragmatyczni mieszkańcy USA, zamiast tworzenia listy procedur zaczęli od humanitarnych założeń – m.in. od tego, że konieczne jest zorganizowanie procesu prowadzącego do określenia zakresu świadczeń elementarnych (Basic Care) a proces określania zakresu świadczeń elementarnych powinien być oparty o kryteria ustalone w publicznej debacie. Zaś w procesie określania zakresu świadczeń elementarnych pierwszeństwo przyznane powinno być dobru publicznemu! Chciałoby się dodać: a nie interesom samorządowców czy lobby lekarskiemu. Autor pokazuje gotowe wzorce tworzenia koszyka.