Kopacz Religi - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
Ewa Kopacz, posłanka Platformy Obywatelskiej to zły duch Zbigniewa Religi. Szef resortu poproszony o wypowiedź na temat głównej ekspert PO ds. zdrowia, reaguje dziwnym grymasem i pytaniem: Naprawdę muszę? Kopacz lekarzem została, bo nie chciała więcej patrzeć na męczarnie matki chorej na astmę. Polityką zajęła się, gdy w ławach poselskich nie udało się zasiąść jej mężowi. Miała wtedy powiedzieć: Kopacz, ja ci pokażę, jak się robi kampanię. Kampanię wyborczą wygrała i zasiadła w Sejmie RP. Mimo że uchodzi za specjalistkę, nie ma dobrych recenzji. Jolanta Szczypińska, posłanka PiS mówi: Będąc w opozycji, łatwo Ewie Kopacz krytykować nasze działania. Sama jednak do dziś nie przedstawiła żadnego alternatywnego pomysłu na naprawę służby zdrowia.