Biomarkery w raku piersi. Część I: receptory, czynniki wzrostu, geny i onkogeny - Ślubowski, Tadeusz; Ślubowska, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Część pierwsza dwuczęściowej pracy poglądowej na temat nowych biomarkerów w raku piersi, odnosi się do znaczników o charakterze prognostycznym i predykcyjnym, stosowanych aktualnie w diagnostyce i leczeniu oraz tych, które znajdują się ciągle w fazie doświadczalnej. Przedstawiono perspektywy stosowania w raku piersi specyficznych biomarkerów cyklu komórkowego, czynników wzrostu i ich receptorów, onkogenów, genów supresorowych. Omówiono próby identyfikacji tych markerów, których wysoka specyficzność i swoistość zapewniłaby możliwość stosowania w identyfikacji pacjentek obciążonych ryzykiem, śledzeniu rozwoju choroby, leczeniu celowanym i rokowaniu. Poruszono również problemy techniczno-formalne stojące na przeszkodzie do ich klinicznego wdrożenia, takie jak trudności standaryzacji procedur, czy brak jednoznacznych kryteriów oceny i interpretacji, jak ma to miejsce w przypadku mikromacierzy.