Nowe metody farmakoterapii ostrej białaczki szpikowej - Gil, Lidia; Komarnicki, Mieczysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Leczenie ostrej białaczki szpikowej konwencjonalną chemioterapią umożliwia osiągnięcie remisji całkowitej u 60–80% chorych w wieku poniżej 55–60 lat, ale tylko 30–40% z nich przeżywa 5 lat. U chorych w starszym wieku wyniki leczenia są złe. Poznanie patomechanizmu i podstaw molekularnych ostrych białaczek umożliwiło obecnie opracowanie nowych ukierunkowanych sposobów terapii. W pracy przedstawiono nowe leki, badane w leczeniu ostrej białaczki szpikowej w monoterapii i terapii skojarzonej: gemtuzumab ozogamycin, inhibitory oporności wielolekowej, inhibitory FLT3, inhibitiory transferazy farnezylowej, leki hamujące angiogenezę, modulatory apoptozy, leki epigenetyczne oraz nowe cytostatyki.