Klasyczne czynniki prognostyczne u chorych na mięsaki tkanek miękkich - Dymek, Paweł; Walasek, Tomasz; Mucha-Małecka, Anna; Kukiełka, Andrzej; Dąbkowski, Mateusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Mięsaki tkanek miękkich (MTM) stanowią pod względem histoklinicznym bardzo niejednorodną grupę nowotworów. W zależności od przyjętego kryterium skuteczności leczenia (przeżycie całkowite, przeżycie bezobjawowe, przeżycie do wystąpienia wznowy miejscowej, przeżycie do wystąpienia przerzutów odległych) odmiennie kształtuje się rola poszczególnych identyfikowanych czynników rokowniczych. Przedstawiono i omówiono prognostyczne znaczenie wieku i płci chorych na MTM, czasu trwania objawów chorobowych, postaci mikroskopowej i stopnia zróżnicowania guza, jego umiejscowienia i rozmiarów, chirurgicznej jakości marginesu operacyjnego oraz stopnia zaawansowania określonego wg klasyfikacji AJCC/UICC.