Ocena wartości diagnostycznej badania FDG-PET/CT w rozpoznawaniu przerzutów u chorych na czerniaka - Windorbska, Wiesława; Partyka, Anna; Lewandowska, Aleksandra; Małkowski, Bogdan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Pozytonowa tomografia emisyjna w połączeniu z tomografią komputerową (PET/CT) znajduje zastosowanie w diagnozowaniu przerzutów w przypadku wielu nowotworów złośliwych. Czerniak złośliwy jest jednym z nowotworów wysoce metabolizujących fluorodeoksyglukozę (FDG). Cel: Celem pracy była ocena czułości i swoistości badania FDG-PET/CT w rozpoznawaniu przerzutów odległych u chorych na czerniaka. Materiał i metody: W pracy dokonano retrospektywnej analizy wyników badań FDG-PET/CT przeprowadzonych u 39 chorych z rozpoznaniem czerniaka. Diagnostykę PET/CT wykonano w Zakładzie Medycyny Nuklearnej Centrum Onkologii w Bydgoszczy, w latach 2003–2005. W analizowanej grupie chorych badanie PET/CT wykonano w celu oceny aktualnego zaawansowania choroby, u chorych z podejrzeniem rozsiewu nowotworowego. Klinicznie przerzuty do regionalnych węzłów chłonnych występowały u 8 chorych. Badania FDG-PET/CT całego ciała były wykonywane na zintegrowanym skanerze PET/CT Biograph SL (Siemens). Wyniki: Pozytonowa tomografia emisyjna potwierdziła obecność przerzutów odległych rozpoznanych w badaniach konwencjonalnych u 14 (36%) chorych. W przypadku 19 (49%) pacjentów, badanie PET/CT i badania konwencjonalne zgodnie wykluczyły obecność rozsiewu. W grupie 6 (15%) chorych wyniki badań konwencjonalnych były niezgodne z wynikiem badania PET/CT. Czułość i swoistość badania PET/CT wynosiła odpowiednio 85 i 90%. Wnioski: Badanie FDG-PET/CT jest wysoce czułą i swoistą metodą diagnostyczną umożliwiającą właściwą ocenę stanu zaawansowania u chorych na czerniaka z podejrzeniem przerzutów do narządów odległych.