Epidemiologia, definicja i klasyfikacja ostrej niewydolności serca - Grabowski, Marcin (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Starzenie się populacji oraz zwiększona przeżywalność po zawale serca powoduje wzrost liczby pacjentów z przewlekłą niewydolnością serca obarczonych ryzykiem dekompensacji krążeniowej. Artykuł podsumowuje zagadnienia epidemiologii, definicji i klasyfikacji ostrej niewydolności serca.